Előfizetés a lapra

Hívő árulók

agave könyvkiadó, könyv, könyvtermés, regény, történelem

2014/05/10

Az utóbbi évek minden bizonnyal legjobb történelmi thrillerét írta meg James Forrester, aki valójában dr. Ian Mortimer történész. A Megszentelt árulás című regényében belesűrített minden hiteles adatot, amit hosszú évek kutatómunkájával a Tudor-kori Angliáról kiderített. Mindezt belehelyezte egy számára ismerős környezetbe, elengedve fantáziáját s kitörve a történettudomány kötelező adatolásának korlátai közül.

Könyve főhőse Clarenceux cí­mer­nagy, akinek munkáját ma már szinte nem is ismerjük, de a XVI. század Angliájában fontos és jól jövedelmező foglalkozás volt az övé. Családfákat rajzolt meg, nemes ősöket kutatott fel, emelve ezzel megbízói társadalmi rangját.

 A cselekmény kezdetén esős, hideg este van, s kopogtatnak az ajtón. Ez pedig semmi jót nem jelent a XVI. század közepi Angliában, ahol néhány évtized alatt a katolikusok jó részét megégették, felakasztották, megkínozták, templomaikat lerombolták, majd a túlbuzgó protestánsok kerültek sorra, hogy azután VIII. Henrik lánya, a katolikus Mária uralomra kerülése után immár mindenkit üldözzenek és megégessenek, aki nem katolikus hitű. Ám ez sem tartott sokáig, s most Erzsébet ül a trónon, aki katolikus szövetkezésektől retteg. A borzalmas hírű Francis Walsingham pedig Erzsébet védelmében s az összeesküvések kiszimatolásában látja felemelkedése lehetőségét. Róla mindenki tudja, hogy semmilyen eszköztől nem riad vissza.

 Clarenceux címernagynak van mitől tartania, katolikus hitű, igaz, soha nem szövetkezne Erzsébet hatalma ellen. Nem szívesen nyit mégsem ajtót, s aki belép, barát ugyan, de borzalmas bajt zúdít a címernagy fejére azzal, hogy átad neki egy kéziratot megőrzésre.

 A hihetetlenül izgalmas történet során bejárjuk a középkori London zegzugos utcáit és sikátorait, palotáit és szegényes kocsmáit, a vidéki udvarházakat csakúgy, mint az út menti szállókat. S habár az árulás áll a történet középpontjában, olykor nagyon is nehéz elítélni ezeket az árulókat.

 Mortimer, a kiváló történész, felvonultatja a Tudor-kor Angliájának jellemző figuráit, s Forrester, a remek tollú író, élethűen mutatja be őket.

(Megszentelt árulás. 2013. Agave Kiadó, Budapest 448 oldal, 3480 forint)

- J -

 

2014/16