Előfizetés a lapra

Hideg erőleves

Churchill, Holnap Kiadó, könyv, könyvtermés, történelem

2014/07/29

Az angol Winston Churchillt eddig inkább csak konzervatív politikusként ismertük, s családi körülményeiről keveset tudtunk. Holott öt gyermeke volt, közülük a negyedik, egy lány, már kis korában meghalt. Akkor a szülők nem terveztek további gyermekáldást, de 1922-ben megszületett a „vigasztalás gyermeke”, Mary Churchill. A még élő gyermek most, 90 évesen megjelentette emlékiratát, amelyben egykor szorgalmasan vezetett naplója alapján a második világháború végéig követhetjük nyomon a nagypolgári Churchillek életét. A család az örökségként kapott birtokon, a Londontól 25 mérföldre fekvő Chartwellben élt, majd Churchill miniszterelnöki kinevezése után, 1940 júniusában átköltöztek a londoni Downing Street 10-be.

A kötet legérdekesebb fejezetei a második világháború eseményeihez kapcsolódnak. Az Anglia elleni német támadásokkal alapvetően megváltozott Mary élete is, amelyet korábban főleg a társasági életet jellemző bálok sorozata tett ki. Önkéntesként légvédelmi tüzér kiképzést kapott (lőelemképző operátor), majd „büszke és lelkes katonalány” lett, s végül a századosi rangig vitte.

 A miniszterelnök lánya azonban számos kedvezményben, eltávozásban s megkülönböztetésben részesült. Angliában a háború ellenére esténként háboríthatatlanul folytak a katonák táncos rendezvényei, s gyakoriak voltak a filmvetítések is. A húsz éves lány visszaemlékezésében nagy teret kapott a különböző programok, családi ebédek, a vendégsereg részletes leírása, az ő szintjén kevésbé érződött az ország háborús szenvedése.

 A Papa kedvence, Mary szárnysegédként néhányszor elkísérte apját külföldi útjaira; így az angol női katonaélet mindennapjainak leírása mellett a nemzetközi diplomácia eseményeiről is értesülünk. Ezek közül kiemelkedik az 1945. júliusi potsdami konferencián való részvétele, ahonnét rendszeresen tudósította anyját a konferencia menetéről és benyomásairól. Július 19-én például ezt írta: „Tegnap Truman elnök Papával ebédelt… Az elnök két kísérője velünk evett az ebédlőben. Ez volt a menü: hideg erőleves; naphal roston tartármártással; báránysült mentaszósszal, burgonyapüré, zöldborsó; fagylalt; sárgadinnye. Háromkor az elnök elindult, hogy meglátogassa Joe bácsit (Sztálint), de amikor odaérkeztek, hatalmas ebéd várt rájuk. Így azután alaposan tele lehetett a gyomruk, amikor elkezdődött a konferencia!”

 A potsdami sikert azonban Churchill kudarca követte. 1945. július 26-án jelentették be Angliában a választások eredményét, amely váratlanul a háborút megnyerő konzervatívok vereségével és munkáspárti sikerrel végződött. „Ezen a rettenetes napon azonban Papa nem ingott meg, egyetlen arcizma sem rándult. Ez a nép akarata – mondta… Természetesen 7 órakor elment a Buckingham-palotába, és letette a válláról azt a terhet, amelyet a sötétebb napokban vállalt.”

(A Churchill lány története. Holnap Kiadó. 2014, 411 oldal, 2900 forint)

2014/27