Előfizetés a lapra

Birkózás a bonyolultsággal

könyv, társadalom, Typotex Kiadó, vezetők

2014/03/07

„Sok van, mi csodálatos, / De az embernél nincs semmi csodálatosabb” – írta Szophoklész két és félezer évvel ezelőtt. Ha most élne, talán azt mondaná: Sok van, mi bonyolult. / Ám az embernél nincs bonyolultabb. Viselkedésünkre, tevékenységünkre, de főleg teljesítményünkre nagyon sok minden hatással van. Különösen igaz ez, ha egy nagy létszámú munkahelyen kell megfelelni minden elvárásnak, vagy ha vezetők vagyunk, akkor a legjobbat szeretnénk kihozni a dolgozókból, beosztottakból.

 A problémák legtöbbször abból adódnak, hogy vagy túlszervezett, vagy alulszervezett a rendszer. Számtalan könyv jelent már meg ebben a témában, köztük nem egy „gyorstalpalón” elsajátítható, egyszerű megoldásokat ígér. Talán még ezekből is lehet tanulni, de alighanem igazuk van azoknak, akik szerint az emberekkel való bánásmódot nem lehet (csak) könyvből tanulni. Érzék is kell hozzá.

 Nem beszélve arról, hogy az élet bonyolult kérdéseire az esetek többségében nem adható egyszerű válasz. A kötet nem ad és nem is ígér kész receptet, csalhatatlan módszereket ezekre a problémákra. A szerző, Domschitz Mátyás szerint azoknak szól, akik nemcsak egyszeri helyzeteket akarnak megoldani, hanem a dolgok mögé szeretnének látni. A könyv nyelvezete, az elméleti alapok ismertetése vagy az összefüggésekben való elmélyedés arra utal, hogy a kötetet valóban azok használhatják leginkább, akik alaposabban szeretnének megismerkedni a témával. A szerző az így megszerezhető ismereteket tőkének tekinti és joggal.

 A könyv a vezetőkre és az őket érő terhelések kezelésére koncentrál. A gyógyszerektől kezdve a „gyúráson át” persze, sokféle, könnyebb, de rövidtávú módszer létezik a stressz levezetésére. Itt nem erről van szó. A vezetői terhelés optimalizálásához modelleket mutat be, helyzeteket elemez és szakmai megoldásokat ajánl.

 S itt már nem csupán elméletről van szó. Mintegy 600 vezetővel készített mélyinterjú képezi a leírtak alapját. Hogyan birkóznak (meg) a szervezetek és vezetőik mindazokkal a belső és külső tényezőkkel (például saját bonyolultságukkal vagy a társadalmi behatásokkal), melyek miatt folyamatosan résen kell lenniük. Szó esik egyebek között szemléletváltozásról, empátiáról, szakmai felkészültségről és elhivatottságról. Mindez a szervezet érdekében történik. A kiadvány tankönyvként is használható, akár a felsőoktatásban, de vezetői továbbképzéshez is. S hogy mennyire szükség van erre, azt az is mutatja, hogy több nagy cég is támogatta a kötet megjelentetését.

(El vagyunk havazva. Typotex Kiadó, 2013, 501 oldal, 3500 forint)

TRUPKA ZOLTÁN

2014/7