Előfizetés a lapra

Mi történne, ha...

Kossuth Kiadó, könyv, krimi, regény, történelem

2014/06/04

A DNS felfedezése, a klónozás lehetősége különös gondolatjátékra vezérelte sokak kedvenc íróját, José Rodrigez dos Santost: mi történne, ha Jézust klónoznák. Lehetséges-e ez legalább elvileg, és ha igen, ráismerne-e Krisztus a maga alapította vallásra? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásáig jut el A végső titok című történelmi krimi, ami a vatikáni könyvtárból, a Codex Vaticanus olvasásától és egy meggyilkolt kutatónőtől indul el, hogy Jeruzsálemen át Názáretig, egy titkos laboratóriumig vezessen el.

A nyomozó ezúttal is régi ismerősünk, a portugál kriptológus, Tomás Noronha, aki elszántan halad a gyilkos nyomában, s eközben a legmodernebb kutatásokat „fordítja le” közérthető nyelvre, helyezi át azok eredményeit a mindennapokba. Közben persze kódokat, rejtett üzeneteket kell megfejtenie, amelyekhez elengedhetetlen a Biblia alapos ismerete, szinte újrafelfedezése. Végül számtalan kalandon át a professzor a rendőrséggel együtt megakadályozza a hátborzongató, titkos kísérletet.

 Érdekes gondolat, ám dos Santos könyve csak fikció. Vagy nem teljesen? A bibliai idézetek valóságosak (krimiben szokatlan módon mindenhol pontos jelzet mutatja a szövegidézet helyét), Jézus korát történeti források alapján ismerjük meg és persze valóságosak a modern kutatások is. Létezik a talpioti lelőhely is, ahol a zsidó temetkezéseknél a csontokat tartalmazó kőládákat: osszáriumokat tártak fel, amelyek feliratai Jézus családjának neveit tartalmazzák.

 Használható DNS-t azonban nem vontak ki a csontokból, azt sem tudni pontosan, melyik csont kihez tartozik, és valóban a történeti Jézus családját találták-e meg. Persze egy klónember sem jelent „feltámasztást”, csak egy nagyon hasonló másolatot.

 Miért járta körül mégis ezt a témát dos Santos, és miért letehetetlenül izgalmas az olvasónak ez a regény? A választ maga a szerző adja meg: „Talán észre sem vesszük, de a kereszténység húzódik meg a jóról és a rosszról, a helyesről és a helytelenről… alkotott felfogásunk mögött is. Még ha nem is vagyunk tudatában, mindannyiunkat áthat a kereszténység és annak etikája. Ezért tartom fontosnak, hogy megismerjük ezt a vallást. Ki alapította valójában? … Ha esetleg visszatérne a földre, Messiásként ünnepelnénk, vagy eretneknek kiáltanánk ki?”

 Nem kell megijedni a kri­mi­ked­ve­lők­nek sem. Dos Santos könyve végig feszültségben tartja olvasóját, míg végül minden szál egybefut, hogy a háttérben megbújó összeesküvő végül lelepleződjön. (A végső titok. Kossuth Könyvkiadó, 418 oldal, 3490 forint)

- J -

2014/20